forum.stelici.ro

Discutii despre diverse subiecte.
Acum este 19 Mar 2018, 05:48

Ora este UTC + 2 [ DST ]
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 
Autor Mesaj
Mesaj necititScris: 19 Mar 2013, 13:01 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mai 2008, 14:49
Mesaje: 1915
Localitate: Iasi
In luna ianuarie 2013, intr-o dumineca dimineata, am venit cu niste prieteni la Manastirea Vladiceni din Iasi.

Era la sfarsitul slujbei religioase, biserica era plina asa ca am stat langa usa de intrare. Preotul tinea un discurs liber, cu trimiteri la filozofie, chestii istorice etc, in care infiera cu obida pacatul, inclusiv in propria persoana, cand a povestit un episod in care o eroniasa ii povestea de problemele ei personale, si el nu era atent, iar respectiva i-a reprosat ca este doar amabil, nu si atent. Apoi a povestit despre cineva care cauta prin diferite tari invatatura religioasa, apoi a mers in Egipt... si la etichetato cu obida pe acea persoana: TAMPIT.
Din tonul vocii, si context, mi-am dat seama ca preotul uraste pe cei care se abat de la calea crestinismului ortodox. Insa crestinismul inseamna cultura iubirii si a iertarii... iar acest preot sadea in sufletele oamenilor samanta urii si a neiertarii. Pentru acesta, religia nu era unealta, era scopul care scuza mijloacele.
Majoritatea preotilor provin familii din mediul rural, insa se pare ca preotul acesta era mai educat, se vedea ca citise diferite carti, nu doar cele religioase.
Pe masura ce va disparea clasa sociala a taranului agricultor (datorita mecanizarii agriculturii, azi e nevoie doar de 3 oameni ca sa lucreze 100 de hectare de pamant) romanul din mediul rural va fi tot mai educat... mai general, in viitor toti romanii vor fi mai educati si mai prosperi material, iar asta se va reflecta si asupra calitatii preotilor din biserici. Nu intimplator calugarii ortodoxi se feresc de ispita prosperitatii materiale si educatia lumeasca, pentru a se concentra pe partea emotiilor pozitive, iubirea de divinitate care nu depinde de nimica.
Intuiesc ca, mai devreme sau mai tarziu, preotilor ortodoxi romani vor avea tendinta crescatoare de a otravi sufletele romanilor care merg la biserica - sau - vor avea o prestatie indiferenta, o presatie contra cost, lipsita de orice implicare emotionala. Asta va face ca lumea nu va mai merge la biserica.
Asta nu inseamna neaparat ceva rau, pe masura ce educatia si prosperitatea materiala va creste, vor disparea o serie variata de nemultumiri din sufletul omului, si astfel vor avea nevoie mai putin de acest doctor al sufletului: religia.
Firesc vine intrebarea: e mai bine asa? Raspunsul este greu de dat, pentru ca este dificil de comparat
nivelul de multumire sufleteasca a romanului, comparativ cu a cetatenilor atei din tarile bogate din vestul Europei. In statistici, statistici, locuitorii din tari ca Norvegia, se declara mult mai multumiti, fericiti, decat romanii.
Cel mai proabil romanul se va lepada de religie in urmatorii zeci de ani, asa cum au facuto toate tarile bogate de azi. Insa religia este doar o simpla unealta pentru a face un om mai bun sufleteste, important este ca oamenii sa nu se lepede de bunatatea sufleteasca din ei. Forma de organizare religioasa ofera posibilitatea ca oameni cu o mare inteligenta sufleteasca sa ajunga in functia de preot, si astfel poate avea o influenta pozitiva asupra societatii mai extinsa decat micul cerc de prieteni, colegi de serviciu si familie. Insa chiar si in absenta religiei, oameni cu inteligenta emotionala de exceptie vor exista, si vor influenta pozitiv societata.

O invatatura crestina spune ca cel mai rau este sa duci o viata "calduta".
Oare nu cumva asta e caracterizarea pentru viata cetatenilor din tarile bogate, fapt care va duce tot mai accelerat la o natalitate negativa, se vor naste mai putini decat vor muri, si astfel oamenii "calduti" se autoelimina?

Deocamdata in Romania autoeliminarea este in primul rand de natura spirituala, in ultimii ani populatia Romaniei a scazut cu peste 2 milioane de oameni, datorita emigrarii romanilor in tarile cu nivel de spiritualitate si prosperitate net superior Romaniei. Acesti romani plecati din tara isi schimba culoarea, sunt asimilati de valorile de bine/rau din tarilor in care traiesc. Acestia la inceput fac eforturi de a se intoarce, insa instinctul de supraveturire nu le da voie sa abandoneze o viata sigura si prospera, pentru a veni in Romania la saracie si nesiguranta viitorului. Insa primul lucru care ii respinge de a se intoarce acasa este spiritualitatea romana inferioara comparativ cu cea occidentala. Romanul este mai badaran decat cetateanul occidental, este mai necinstit, mai ne-disciplinat, mai iresponsabil, mai needucat, mai agresiv, mai frustrat, mai arogant ... si lista acestori lipsuri spirituale poate continua.

Din punct de vedere numeric, rata de autodistrugere, autoeliminare a romanului, astazi este mai mare a cetatenilor din tarile bogate, pentru ca Romania inca se afla intr-o perioada de criza spirituala scoasa la suprafata de tranzitia schimbarii regimului (de la comunism la capitalism). Aceasta o boala spirituala de care noi romanii se pare ca nu vrem sau nu putem sa o depasim. Este o boala a valorilor de bine si rau din mintea oamenilor, boala cauzata de dezechilibrarea emotionala cauzata de diferite nemultumiri, regrete, temeri, invidii, dorinte exagerbate, orgolii etc.
Este o zicatoare romaneasca: "Boala lunga - moarte sigura"
Tranzitia asta lunga este ca o boala care ucide si produce mutilari, rani grave, asemeni unui razboi. Insa razboiul lasa in urma oameni cu rani grele. Ranile grave, mutilarile, vor durea toata viata.

Oricum, viata romaneasca nu incepe si nu se termina cu noi, exista speranta ca viitoarele generatii de romani se vor putea bucura de o viata fara ura si frustrari.

http://www.romaniatv.net/un-preot-din-iasi-dracuie-in-biserica-si-ii-face-pe-enoriasi-idioti-video_231851.html


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Mesaj necititScris: 29 Mar 2015, 11:22 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mai 2008, 14:49
Mesaje: 1915
Localitate: Iasi
Se pare că oamenii renunță la religie pe măsură ce țările devin bogate. Numărul de atei din Suedia = 64%, Danemarca 48%, Franța 44%, Germania 42%
http://www.huffingtonpost.com/nigel-barber/why-atheism-to-replace-re_b_903653.html


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Mesaj necititScris: 03 Aug 2015, 10:35 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mai 2008, 14:49
Mesaje: 1915
Localitate: Iasi
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2014/09/02/serafim-rose-discernamant-antihrist-inselari-ispita-agatarii-de-lucruri-exterioare-corectitudine-mode-generatia-eu-superspiritualitate-ortodoxia-de-sera/
Citat:
„Din păcate“, scria Părintele Serafim, „conştienti­zarea monahismului ortodox şi ABC-ul său au rămas în mare parte ceva exte­rior chiar şi astăzi. Există mai multă vorbărie despre «Stareţi», «isihasm» şi «înşelare», decât nevoinţe călugăreşti aducătoare de roadă. Într-adevăr, este foarte posibil să accepţi toate semnele exterioare ale celei mai curate şi mai înalte tradiţii monahale: ascultarea absolută faţă de un Stareţ, mărturisirea zil­nică a gândurilor, participarea la lungi slujbe bisericeşti sau pravila de metanii cu Rugăciunea lui Iisus, deasa împărtăşanie, citirea cu înţelegere a scrierilor de temelie ale vieţii duhovniceşti, şi făcând toate acestea să simţi o adâncă pace psihologică şi o uşurare – şi în acelaşi timp să rămâi imatur din punct de vedere duhovnicesc. Este foarte posibil să-ţi ascunzi patimile lăuntrice nevindecate în spatele unei faţade sau tehnici ţinând de o duhovnicie «corectă», fără însă a avea dragoste adevărată faţă de Hristos şi faţă de fratele tău. Raţionalismul şi răceala inimii omului modern în general fac din aceasta una dintre cele mai înşe­lătoare ispite ale celui ce râvneşte astăzi la viaţa călugărească. Formele monahale ortodoxe au fost într-adevăr sădite în Apus; dar cum rămâne cu inima monahis­mului şi a creştinismului ortodox: pocăinţa, smerenia, iubirea faţă de Hristos,
Dumnezeul nostru şi setea neostoită pentru împărăţia Lui?“


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Mesaj necititScris: 13 Apr 2016, 09:24 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mai 2008, 14:49
Mesaje: 1915
Localitate: Iasi
Catedrala apără demnitatea?!!! Păi acesta nu este creștinism, creștinismul apără iubirea nu demnitatea. Materialismul apără demnitatea, valorile ateismului occidental apără demnitatea.
Adunarea de iubire aduce stima de sine iar adunarea de multă stimă de sine NU aduce iubirea.Pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea
Citat:
CATEDRALA DEMNITĂŢII NOASTRE

Catedrala Mântuirii Neamului nu este smerită.
Este mare, este strălucitoare, este împodobită, este bogată - cel puţin ca proiect.
Şi cuprinde, în afară de spaţiile liturgice - adică "de slujbă" - şi o mare parcare subterană, un spital de urgenţă, o sală pentru activităţi culturale şi sociale, cantină pentru săraci, centru de pelerinaj etc.
Evident, un asemenea complex nu poate fi socotit smerit.
Ceea ce nu înseamnă, musai, că este mândru sau trufaş.

Simplismul gândirii comune astăzi împarte lucrurile în două categorii primare: active şi inactive.
Raportat la persoană, lucrurile "active" sunt cele care interacţionează cu persoana vizată sau care îi trezesc, cumva, interesul. Celelalte, neinteresante, fără efect direct sesizabil, sunt socotite inactive.
Sau, am putea spune, neutre.
Căci la al doilea nivel, categoriile sunt puţin mai multe, adică trei: pozitive, negative şi neutre.
După cum am arătat deja, cele neutre sunt cele inactive, neinteresante, fără efect direct sesizabil.
Cele pozitive sunt cele care plac. (Amintim că este vorba despre simplismul gândirii comune.)
Cele negative sunt, se înţelege, acelea care nu plac.

Din această perspectivă simplistă, lucrurile pot fi smerite/umile sau mândre/trufaşe.
Pentru cei cărora le place mândria, smerit = rău.
Pentru cei cărora le place smerenia sau umilinţa, mândrie = trufie = rău.
Simplismul este evident, fiind însoţit de lipsa de asumare şi violenţa faţă de altă părere. Pentru că, neplăcută fiind, este automat negativă.

De aceea şi poziţiile faţă de Catedrala Mântuirii Neamului tind, de multe ori, către un anume simplism. Nu obligatoriu, dar masiv întâlnit, şi acoperind adesea nuanţele realităţii şi adevărului.

Catedrala Mântuirii Neamului nu este smerită.
Ar fi absurd ca o catedrală să fie smerită, pentru că nu acesta este rostul unei catedrale!
Rostul unei catedrale este de a prezenta DEMNITATEA şi AUTORITATEA Învăţătorului învăţătorilor, Arhiereului arhiereilor şi Domnului domnilor: Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu şi Fiul Omului.

Catedrala este locul din care se vorbeşte ex cathedra.
Este locul din care se aude cel mai tare cuvântul adevărului, locul din care se revarsă cel mai evident lumina harului lui Dumnezeu.
Şi, desigur, în vreme de prigoane catedrala este prima lovită.

Smerenia este o virtute de mare valoare.
Este înţelegerea minunii Creaţiei şi a legăturii dintre Dumnezeu şi Creaţie.
Este înţelegerea darurilor puse de Creator în toate şi a valorii uluitoare pe care toate o capătă prin legătura cu Creatorul.
Este măsura cea dreaptă a tuturor lucrurilor, prin cunoaşterea Creaţiei şi contemplarea Dumnezeirii.
Dar smerenia nu poate fi căpătată fără tărie duhovnicească şi bărbăţie creştină.

Iar catedrala are rostul de a exprima tăria duhovnicească şi bărbăţia creştină.
Are rostul de a veghea ca smerenia să nu se transforme în umilinţă, ca tăria duhovnicească şi bărbăţia creştină să însoţească şi să caracterizeze devenirea credincioşilor.
Este un templu al demnităţii în care Dumnezeu îl aşează pe omul unit cu El.
Şi este o expresie a tăriei, bărbăţiei şi demnităţii comunităţii care o zideşte.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi aşa cum am zidit-o şi o zidim. Şi ne va caracteriza.
Frumoasă sau urâtă; construită cu implicarea noastră, cu nepăsarea noastră sau cu ostilitatea noastră; loc al vestirii adevărului sau al excesului de diplomaţie care alunecă în minciună, al trăirii Învăţăturii lui Hristos ori al unor învăţături străine; sălaş al unor clerici şi credincioşi iubitori de Dumnezeu sau, dimpotrivă, actori ai unui teatru liturgic gol de sens, ori negustori de cele sfinte; cum o facem, cum o ţinem, cum suntem în ea,
ea este şi va fi Catedrala Demnităţii Noastre.
Câtă este, această demnitate românească, şi aşa cum este.
Sau aşa cum suntem...


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Mesaj necititScris: 29 Apr 2016, 17:44 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mai 2008, 14:49
Mesaje: 1915
Localitate: Iasi
Mitropolitul Ardealului i-a BLESTEMAT pe jurnaliştii care i-au fotografiat bolidul de lux

http://www.stiripesurse.ro/socant-mitropolitul-ardealului-i-a-blestemat-pe-jurnalistii-care-i-au-fotografiat-bolidul-de-lux_992767.html


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România