forum.stelici.ro

Discutii despre diverse subiecte.
Acum este 19 Apr 2018, 22:31

Ora este UTC + 2 [ DST ]
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: reglarea unei antene satelit
Mesaj necititScris: 12 Iun 2009, 22:07 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mai 2008, 14:49
Mesaje: 1915
Localitate: Iasi
Pentru reglarea unei antene satelit pe un anumit satelit, se alege din setarile receptorului acel satelit, apoi se merge la adresa http://www.dishpointer.com sau http://www.antenesatelit.info/satfind unde este o aplicatie care foloseste google maps. Se seteaza locatia curenta si se alege satelitul dorit. Aplicatia deseneaza o linie intre locatia voastra si satelit, si astfel puteti vedea peste ce puncte de reper se suprapune directia de orientare, pentru a avea niste repere pentru orientare.
Pentru receptoare satelit digitale, inainte de pozitiona antena catre un anumit satelit, cautati pe google lista de transpondere pentru acel satelit, si adaugati-le in setarile receptorului. Dupa ce ai reglat directia si elevatia pentru un semnal maxim, rasuciti LNB-ul la un unghi de aproximativ 30 de grade, pentru a gasi un maxim de semnal.

O alta posibilitate de a afla pozitionarea satelitului este cea oferita de
http://www.satlex.ro/ro/azel_calc.html insa dupa asta aveti nevoie de o busola
(cu prima metoda nu va incurcati cu asa ceva).

DIGI TV (RCS&RDS) satelit Intelsat 10-02 la 1°W
Akta (fostul Max TV) satelit Sirius2 (4.8°E) si Eutelsat W2 (16°E)
FOCUS SAT (UPC) satelit Thor 3 la 0.8°W
Boom (DTH TV) satelit Amos2 4.0°W
Dolce (Romtelecom) satelit Hellas Sat 2 la 39° Est
Sirius la 5° Est si Eutelsat W2 la 16° Est
Link-uri utile:
http://www.flysat.com
http://www.lyngsat.com
http://www.objectif-habitat.com/bricoler-en-video-electricite-1-pose-antenne-parabolique.html
Gratuite pentru Romania
http://www.digitalsatelit.ro/programe-romanesti
Un satelit emite mai multe frecvente, asa numitele transpondere, frecvente in care sunt impachetate digital mai multe canale TV.
http://en.wikipedia.org/wiki/Transponder_(satellite_communications)
Citat:
A communications satellite’s channels are called transponders, because each is a separate transceiver or repeater. Most comsats are microwave radio relay stations in orbit, and carry dozens of transponders, each with a bandwidth of tens of megahertz. Most transponders operate on a "bent pipe" principle, referring to the sending back of what goes into the conduit with only amplification and a shift from uplink to downlink frequency, as opposed to a 'regenerative' system whereby the signal is used to remake and remodulate the signal.

Deci satelitii functioneaza ca niste relee radio... cum este releul de televiziune din Iasi de pe dealul Repedea: primeste semnalul TV (frecventa X) de la un alt releu de pe linga Vaslui, ii schimba frecventa, si apoi semnalul amplificat este emis (pe frecventa Y) cu o putere de 150KW.

Alte detalii foarte utile despre LNB-uri puteti citi aici.


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: reglarea unei antene satelit
Mesaj necititScris: 01 Mai 2011, 20:07 
Neconectat

Membru din: 01 Mai 2011, 20:04
Mesaje: 1
Alt link util pentru orientarea unei antene satelit (site în limba română)
http://www.antenesatelit.info/?satfind


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: reglarea unei antene satelit
Mesaj necititScris: 11 Dec 2015, 09:34 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mai 2008, 14:49
Mesaje: 1915
Localitate: Iasi
Si acu sa incep cu inceputul.
1. Cunostintele
Nu o sa intru in detalii tehnice despre ce e microunda, cum se transmite, de ce trece prin plastic dar nu trece prin frunze si copaci, ce o afecteaza ata in oscilatie cat si in lungime (de unda, evident), de ce e afectata de Mobile Link si intersectiile acestora si de campurile magnetice. Toate acestea le gasiti pe Wikipedia, tot ce tre sa faceti e sa cautati.
Ceva tehnic tot va voi oferi aici, asa ca sa va plictisesc.
; offset (ovala) sau circulara. Antena are doar rol de reflector. Capteaza microundele transmise de la satelit si le concentreaza prin reflexie intr-un punct central denumit focar (http://en.wikipedia.org/wiki/Satellite_dish).
b. LNBf sau LNCf = Low Noise Block cu feedhorn sau Low Noise Convertor cu feedhorn = Bloc Convertor (sau simplu Convertor) de Nivel Scazut cu horn de incarcare.
Acest dispozitiv are rol de convertor al microundei in grup de frecvente intermediare (IF), totul facandu-se pe principiul super-heterodinei. Nu intru in detalii despre cum sunt facute, cum functioneaza, samd. Voi prezenta doar cateva chestiuni f importante:
- LNB-ul ce ne intereseaza pe noi este de tip universal, care poate fi cu o iesire sau cu mai multe (2 iesiri = Twin, 4 iesiri = Quad, 8 iesiri = Octo). Desi aparent apare a fi ca un spliter, in realitate nu este pentru ca fiecare ieshire e conectata la un bloc electronic de conversie care primeste semnal direct din feedhorn. De aceea lnb-eele cu iesiri multiple pot functiona chiar daca o iesire s-a ars.
- blocurile de frecvente convertite sunt 4, iar banda de lucru e 9.75GHz la 12.75GHz. La iesire, frecventele IF se incadreaza intre 950MHz si 2150 MHz, transportabil printr-un cablu coaxial. Cele 4 blocuri de frecvente sunt: 9.75GHz la 10.6GHz denumita si banda joasa (LOW) si 10.75GHz la 12.75GHz denumita si banda inalta (HIGH) plus 2 polarizari pe fiecare dintre ele, Vertical si Horizontal. Comutarea intre acestea se face printr-un comutator de 22KHz (pentru schimbarea din banda joasa in inalta si invers) si prin tensiune (14V pentru Vertical si 17-18V pentru Horizontal). Astfel, intr-o relativa mica latime de banda pot fi incadrate foarte multe programe TV.
- Transponderul (TP) este un termen definitoriu pentru transmisia satelit pentru ca ne ajuta sa identificam programul TV.
Daca vreti, e ca un numar de inmatriculare al unei masini, presupunanad ca toate masinile ar arata la fel. Un TP are 3 parti importante, celelalte fiind 'cautabile' intr-o marja destul de restransa: Frecventa, FEC-ul si Simbol Rate-ul (SR).
Frecventa este o valoare in GHz si este data de transmitator (pentru DigiTV, frecventa de baza este 12607Mhz sau 12.607GHz). FEC-ul este o valoare intre 1/2 pana la 7/8 si este rata de multiplexare in interiorul TP, astfel incat sa 'incapa' mai multe programe TV pe o singura largime de banda al unui TP. SR este numarul de inversari de simboluri pe lumginea de unda, cel mai adesea masurata pe baunds pe secunda sau simboluri pe secunda.
Astfel, un transponder poate fi definit astfel:
F: 12607MHz
FEC: 3/4
SR: 27500
Pentru DigiTV vom folosi acest TP, pentru ca e definitoriu si pentru cautarea intregii retea (Network Search ON).
Pentru alti transmitatori voi da TP la momentul cand ma voi referi la ei (Dolce, Akta, etc).
Tot pentru considerente teoretice ma voi referi tot aci si la orientarea in spatiu la propriu si la figurat.
Pamantul e divizat in 2 axe, cu rezultat ca orice punct de pe pamant are 2 valori de coordonare:
Latitudine si Longitudine.
Nu stiu cat mai stiti voi de la geografie despre aceste 2 valori, dar ma voi referi mai pe intelesul tuturor la ele, si cum sunt ele construite. Privind globul pamantesc din afara, avem o axa delimitatorie Ecuatorul, delimitand N si S, si una verticala, Greenwich Mean Time (GMT) sau meridianul 0, definind E si W. In UK, ne aflam la 0W ( si nu 0E), si la 51.5N. Astea au prea putina importanta daca nu va instalati o antena cu motor, ceea ce nu va recomand sa incercati ca este aproape de imposibil (asta daca nu ai cativa ani de experienta in instalarea antenelor cu motor).
Singura importanta a acestor valori este ca sa stim unde ne situam fata de satelit, sau altfel spus, unde 'bate' satelitul.
Satelitii TV sunt sateliti geo-stationali, cu orbita undeva la 30000 de picioare altitudine (approx 10000m sau 10km) deasupra ecuatorului, fiecare fiind 'legat' de pozitia sa (evident au motorase cu combustibil pt 10 ani sa stea 'agatzati' acolo). Astfel se stie unde se afla fiecare satelit si fiecare are un nume si coordonata E sau W, (fiind deasupra Ecuatorului nu au cum sa aibe si coordonata N sau S).
Pe site-urile www.lyngsat.com si www.kingofsat.net aveti toate informatiile necesare pentru stabilirea satelitilor si transmisiilor fiecaruia.
Voi prezenta aci principalii transmitatori din Romania si UK si satelitii unde transmit:
DigiTV - satelit Intelsat 10-02 la 1W Akta - satelit Sirius 3,4 la 4.8E
Dolce - satelit HelasSat 2,3,4,5 (doar 3 si 5 vizibili pe teritoriul UK) la 39E
Focus/UPC - satelit Thor 3,4,5 la 0.8W
Boom - satelit Amos 2 la 4.0W
SkyUK - satelit Astra 2abcdef la 28.2E
FreesatUK - la fel ca si skyuk
Un lucru foarte important la acesti sateliti este deasemeni si acoperirea sau footprintul dat fiecarui transponder. Astfel un TP cu acoperire in Ro nu e musai sa aibe acoperire in UK sau oriunde altundeva. Ma voi referi aci in special la TP cu acoperire pe UK, si numai la cerere ma voi referi si la cei din alte zone ale Europei.
Deasemeni este important sa stim si azimutul satelitului (sau nivelul de inaltare a lui deasupra orizontului). Pentru UK Londra, nivelul este 23 grade fata de orizontala. Evidenta ca aceasta valoare e pur teoretica intrucat va trebuie un sextant sa o determinati cu exactitate. Si sincer, prea mare importanta nu are la momentul de fata, pentru ca ne vom referi la momentul alinierii antenei, si cum facem sa corectam rapid erorile.
Ca idee trebuie sa tineti seama de urmatorul fapt: cu cat valoarea de pozitie E sau W a satelitului se apropie de 0, cu atat satelitul e 'mai sus' pe cer, astfel ca Thor/Intelsat 10-02 de la 1W/0.8W sunt cei mai inalti sateliti, si spre E si W coboara pana cand Intelsat907 la 65E este practic la nivelul orizontului. Alfel spus, dac am fi la Ecuator si am folosi antene circulare, Thor ar fi perfect vertical, iar Intelsat907 la 65E ar fi perfect orizontal.
Din punctul nostru de vedere (i.e. localizare in UK) trebuie sa tinem cont si de 'inclinarea' LNB-ului, pentru ca o antena offset are puterea maxima pe axa longitudinala, de unde rezulta ca pe masura ce ne ducem spre satelitii din E, LNB-ul trebuie 'rasucit' catre dreapta daca privim antena din spate.
ORICE REFERIRE VOI FACE CU PRIVIRE LA INTOARCEREA ANTENEI, RIDICARE, COBORARE, ETC, VOI FACE CU PRIVIREA ANTENEI DIN SPATE.
Intotdeauna un instalator se va referi la antena cu privire din spate pentru ca nu ai cum sa aliniezi antena din fata (blocaj de semnal, imposibilitatea de a ajunge la suruburi, samd).

Sa trecem acum la partea practica, si voi incepe cu materialele si uneltele.
Ca orice roman, cred ca fiecare dintre noi si-a 'procurat' unelte pentru 'acasa' (adicalea pentru romania) iar daca nu a facut-o, poate o va face. Toate uneltele la care ma foi referi aci sunt oarecum universal utilizabile, si daca nu vreti sa le cumparati, atunci imprumutati-le de la un prieten din constructii (sunt sigur ca toti avem asa ceva).
Materialele de lucru sunt putine si simple:
1. Antena parabolica de 80-85-90 cm (scrie pe ea sau vanzatorul va va da exact ce ii cereti - nu va recomand un make/model, dar am vazut antene si de 29.99 la argos de 80cm).
2. LNBf universal, cu o iesire (single) - Single output universal LNB - 9.99 (tot la argos)
3. Un brachet in forma de L sau orice alt bracket care sa va permita sa montati antena pe perete, si sa aveti si posibilitatea sa o rotiti stanga-dreapta pentru ajustarea orientarii catre satelit (folositi google pentru a gasi un shop de sateliti in apropiere de unde locuiti). http://multimediasystems.co.uk/acatalog ... ckets.html
4. bolts and nylons (4 sau mai multe, in caz ca aveti ocazia sa le stricati) pentru fixarea braketului pe perete.
5. O bormashina SDS Plus care poate fi la 240V sau cu baterie, depinde de ce posibilitati aveti. Asta poate fi si imprumutata de la un prieten, daca nu vreti sa o cumparati pentru o eventuala folosire si in romania (desi nu recomand, se mai practica si 'imprumutul' fara permisiune de pe site-urile de constructii sau chiar din vanurile celor ca mine). Gasiti si la 40 de lire pe ebay, important e sa functioneze.
6. Un burghiu de 10mm, scurt, pentru ca cel mai adesea bolturile sunt pe rawlplug-uri de 10mm diametru, si pe cap hexagon de 13mm, si un burghiu lung (600mm sau mai mare, oricum e bun si in Ro) tot de 10mm, pentru a trece cablul coaxial prin perete.
7. 2 chei fixe, una de 10mm si una de 13mm (dar verificati antena inainte de a va procura cheile, sau folositi o cheie ajustabila)
8. Un SATfinder de 15-30 lire, cu cat mai ieftin, cu atat mai bine, pentru ca toate fac acelasi lucru: masoara nivelul de caldura sau 'GAIN-ul' antenei in LNB. Se poate folosi si un Voltmetru cu ac (analog) sau chiar si un multimetru digital de 5 lire, conectat pe cablu. Dar pentru ca astfel de dispozitive exista, nu voi da detalii cu voltmetrul.
9. O busola, preferabil gradata, dar si una simpla merge.
10. F Connectori. astia sunt niste conectori mici care conecteaza cablul coaxial la o iesire F (adica e infiletare). Nu stiu de ce li se spune F Connectori, si din astia aveti nevoie de 2, unul pentru partea dinspre LNB si altul pentru receptor.
http://www.satcure.com/tech/fconn.htm
11. Cablu coaxial. Din acesta aveti nevoie de atat cat sa va ajunga de la antena la receptor. La cumpararea lui va rog sa tineti cont de lungimi de 'bend', adica nu luati dinstanta directa (cea mai scurta) ci masurati distanta cu tot cu coturi, intrari, intoarceri, samd. Vor fi poze mai ales a unei instalari facute de un 'profesionist' de asta de duzina, vizibila din gradina mea, si care e un bun exemplu despre cum sa nu rulati cablul. Cablul coaxial e f important pentru durabilitatea
instalarii datorita nivelului de 'stress in rezistenta materialului' la care e supus acesta. Daca ati vedea pe un osciloscop la ce circula prin bietul cablu coaxial, ati privi cu alti ochi acel inofensiv cablu.
12. Nivela cu bula (stabila, level). Nu e obligatoriu, dar ne ajuta foarte mult pentru a compensa eventualele erori de verticalitate, care ne poate afecta inclinarea LNB-ului ( ma refer mai ales la Dolce).
In general, in piete si in CarBootSale gasiti astfel de vanzatori care au chiar toate acestea.
Ca idee, exista la ScrewFix un kit de antena de 60cm, si fiind la cineva in afara Londrei la un gratar, am facut instalarea numai cu kit-ul respectiv, fara macar sa am o busola. Antena a fost orientata pe DigiTV la 1W. Stiind ca in UK la amiaza soarele bate direct pe 0(zero)S, si considerand antenele de sky (alea mici ovale orizontal, negre si din plasa ca fiind orientate pe 28.2E), am putut sa fac instalarea.


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România