forum.stelici.ro

Discutii despre diverse subiecte.
Acum este 23 Apr 2018, 14:17

Ora este UTC + 2 [ DST ]
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
Autor Mesaj
Mesaj necititScris: 18 Apr 2016, 12:39 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mai 2008, 14:49
Mesaje: 1915
Localitate: Iasi
Cristian Sima:
Citat:
Chinezii au ajuns sa se roage de FED sa nu mai ridice dobinzile. Au prins frica!!!
Rezerva PBOC (banca nationala a chinei) e compusa din peste 3.5 trilioane de dolari in titluri de stat americane, daca dobinzile cresc acestea vor pierde enorm din valoare. Asa se intimpla cind saracii ii imprumuta pe bogati.
Un titlu de stat costa 100 cu dob 10% sa zicem ca e pe 10 ani, daca miine dobinda e 9% el va costa
110, daca dobinda va fi 11% el va cost 90, regula de trei simpla
daca ai cumparat un titlu de stat pe 30 de ani, cum au chinezii din plin, cu dobinda cupon de 2% si miine dobinda ajunge la 3% atunci cei 1% diferenta, ori 30 de ani fac ca titlul de stat sa coste 70, daca vrei sa-l vinzi, e drept daca astepti 30 de ani atunci vei lua tot 100, daca ti-l vor mai plati ptr ca peste 30 de ani lumea va fi altfel
http://www.investing.com/rates-bonds/u.s.-10-year-bond-yield


Ce nu știam eu este faptul că valoarea principală a unui titlu de stat este dată de prețul cu care poate fi vândut pe bursă acum.
Deci dacă FED ridică dobânda de referință, atunci băncile comerciale ridică și ele dobânda pentru banii scoși la vânzare, iar cetățenii vor cumpăra de la bănci bani mai scumpi (cu dobândă mărită), astfel că nu vor fi dispuși să cumpere pe bursă, cu prețul mare actual, titluri de stat (scade cererea deci scade prețul mărfii vândute).
În consecință, dacă China are nevoie acum de dolari cache și vinde din titlurile de stat SUA, va obține mai puțin bani la vânzarea pe bursă a titlurilor de stat, deci va pierde bani dacă FED crește dobânda de referință.


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Mesaj necititScris: 19 Apr 2016, 12:54 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mai 2008, 14:49
Mesaje: 1915
Localitate: Iasi
FED-ul nu poate ridica direct randamentul la titlurile de stat, acesta este stabilit pe bază de vânzare la licitație, pe bursă. O dată vândut un titlu de stat, randamentul acestuia rămâne bătut în cuie, așa că, China are titluri de 3500 miliarde $ cu o valoare medie a randamentului fixă.
Problema apare când China are nevoie de dolari cache, și vinde pe bursă un titlu de stat în pierdere, adică de exemplu, a cumpărat titlul de stat cu un randament mediu de 3% și îl vinde ca și cum l-ar fi cumpărat cu randament de 2% pentru că așa impune piața , adică cererea și oferta (pentru că ACUM așa se vând titluri de stat pe bursă, cu randament de 2%, din cauză că a crescut dobânda de referință la FED și astfel băncile cumpără bani mai scumpi de la FED). Este ca și cum ar crește impozitul pe venit în România (echivalent crește dobânda FED), astfel pentru că românii au mai puțini bani în buzunare, magazinele sunt nevoite să scadă adaosul comercial (echivalent randamentul titurilor de stat) pentru a maximiza profitul (la oamenii sărăciți iese profit mai mare dacâ vinzi cantitate mai mare cu adaos comercial mai mic, decât dacă vinzi puțin cu adaos comercial mare).

Partea interesantă este faptul că, dacă cresc taxele, crește evaziunea financiară (=40% acuma), iar mici comercianții care vând marfa la negru au o putere mare de negociere (buturuga mică răstoarnă carul mare), astel că aceștia obligă supermarket-urile să scadă adaosul comercial, eventual supermarket-urile sunt nevoite să apeleze la optimizare fiscală în paradisurile fiscale pentru a scăpa de impozitul pe profit din Româna, pentru a nu falimenta în România. Atunci intră in acțiune FMI la care România are mari datorii, FMI apără interesele marilor corporații, asfel că FMI presează România cu chestii de genul: mă politicienilor, dacă nu luați măsuri de reducere a evaziunii, nu vă mai rostogolim datoria (aceasta crește cu 6,3% pe an), astfel o să fiți nevoiți să îi loviți pe români la buzunar (scăderi de salarii și pensii, măriri de taxe) astfel că aceștia nu o să vă mai voteze, iar dacă nu o să vă mai voteze voi nu o sa mai puteți fura! Însă dacă politicienii doar simulează că iau măsuri pentru scăderea evaziunii sau nu se pricep (că doar au fost angajați pe bază de concurs de frumusețe, de imagine, chestie numită „alegeri democratice”), FMI gândește așa: rău cu rău dar mai rău fără de rău – dacă ar scădea pensiile și salariile și ar crește taxele, atunci supermarket-urile vor fi nevoite să vândă mai puțin și cu adaos comercial real mai mic (scade profitul real), iar în plus crește evaziunea financiară și mai mult și bagă mai multă presiune pe supermarket-uri.


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Mesaj necititScris: 19 Apr 2016, 14:11 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mai 2008, 14:49
Mesaje: 1915
Localitate: Iasi
Încerc să înțeleg cum funcționează chestia!
Este ca și cum aș împrumuta azi de la bancă numită FED 100 de lei și peste 1 an trebuie să returnez băncii FED 103 lei.
Acești 100 de lei îi depun imediat la banca STAT (cumpăr titluri de stat) pentru ca peste 1 an să primesc înapoi 104 lei.
Deci din afacerea asta câștig 1 leu făcând afaceri cu banii altuia, cumpăr ieftin bani de la FED și vând scump la STAT, adică după 1 an de zile STAT îmi dă în palmă 104 lei, iar eu dau 103 lei la FED, rămân cu 1 leu.

Dacă mâine FED crește dobânda de la 3% la 5%, deci după 1 an de zile trebuie să returnez la FED 105 lei, atunci nu mai merge afacerea ca să cumpăr titluri de stat ca după 1 an să primesc 104 lei, pentru că ies în pierdere cu 1 leu. Deci banca STAT trebuie să îmi dea minim 106 lei după 1 an de zile pentru ca să ies în câștig cu 1 leu, deci trebuie să crească randamentul la titlurile de stat.

Deci dacă FED crește dobânda de referință, ar trebui să crească randamentul la titlurile de stat pentru ca să meargă afacerea pe banii altuia. De ce în practică atunci când FED crește dobânda de referință, scade randamentul titlurilor de stat vândute pe bursă?

Am găsit următoarea explicație:
Banca Centrală trage sforile pentru a obține inflație cât mai aproape de zero. Când sunt prea mulți bani pe piață, hop și Banca Centrală cumpără bani și oferă la schimb titluri de stat ca să retragă o anumită lichiditate de pe piață, pentru ca excesul de bani să nu ducă la inflație. Când sunt prea puțini bani pe piață, Banca Centrală scade dobânda de referință, pentru ca, creșterea economică să nu fie încetinită din lipsă de lichiditate și ține oprită tiparnița de titluri de stat.
Deci când FED trimite bani spre piață scăzând dobânda de referință, automat nu mai extrage bani de pe piață tipărind titluri de stat.

La funcționarea inversă, când FED crește dobânda de referință, se apucă să absoarbă bani de pe piață tipărind titluri de stat, deci stimulează involuntar scăderea prețurilor la vânzarea pe bursă a vechilor titluri de stat, pentru că oferta devine mai mare decât cererea!

Deci Banca Centrală, în scopul ei de a obține inflație zero, când crește dobânda de referință în același timp tipărește titluri de stat pe care le vinde pe bursă pentru a retrage lichiditatea de pe piață, iar pentru că astfel oferta devine mai mare decât cererea, automat scade prețul cu care se vând titlurile de stat pe bursă.

Ca să nu fie inflație (creșterea generalizată a prețurilor) trebuie ca pe piață să se vândă o cantitate de bunuri și servicii egală cu cantitatea de bani care sunt în circulație.
Acum se pare că în SUA este risc de inflație, și astfel Banca Centrală – FED - se va apuca să tipărească titluri de stat pentru a suge lichiditatea excesivă de pe piață, și în plus va crește dobânda de referință pentru ca băncile să nu fie stimulate să se împrumute de la Banca Centrală, injectând astfel bani în piață.

Pentru că Banca Centrală – FED din SUA - sa apucat de tipărit titluri de stat pe care le vinde pe bursă, oferta fiind mai mare ca cererea, automat scade prețul la aceste titluri de stat, iar chinezii care au cumpărat titluri de stat în valoare de 3500 miliarde de dolari la preț mare, automat le vor vinde în pierdere acum că scade prețul pieței.


Raportează acest mesaj
Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România